De cursisten van de masterclass Digitale Fotografie zijn in kader van de opdracht ‘Straatfotografie’ naar Rotterdam getrokken. De dag begon met een bezoek aan het fotomuseum voor een overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse straatfotograaf Bruce Davidson en de Braziliaan Sebastião Salgado die een prachtige zwartwit reportage had gemaakt over de mens en de natuur.

Daarna gingen ze richting de Oude Haven met een passage langs de bekende Kubuswoningen en de indrukwekkende Markthal. Het was een warme nazomerdag met veel volk op straat en dankbare gelegenheden om straatfoto’s te maken. De cursisten gingen de uitdaging aan foto’s te maken die verder gaan dan het toeristische kiekje, een origineel standpunt nemen, vastleggen wat je opvalt of iets waar je de aandacht op wil vestigen. Voor sommigen sprong de Erasmusbrug er uit, anderen hadden weer oog voor hoe mensen met elkaar omgaan op straat. 

straatfotografie carina dom
Carina Dom

rotterdam fons van der vorst
Fon Van Der Vorst

rotterdam marc devos
Marc De Vos

rotterdam sabine naudts2
Sabine Naudts

rotterdam marc van outrive
Marc Van Outrive

rotterdam pieter jan peeters 2
Pieter-Jan Peeters

Als extraatje hebben anderstalige cursisten bij onderstaande foto's ook een leuke slagzin bij enkele foto’s bedacht.

straatfotografie diegoi demot
foto: Diegoi De Mot
"De zon speelt met licht. Stralen of druppels?" (Adriana)

rotterdam achemd afennas
 foto: Achmed Afennas
"Een ster in de hemel. De hemel in een ster." (Mona)

rotterdam achmed afennas.jpg2
foto: Afennas Achmed Afennas 
"De brug: een poort tussen twee werelden: het water en de aarde." (Adriana)

rotterdam claude geeroms
foto: Claude Geeroms
"Tweemaal liefde in zwart en wit." (Adriana en Vera)

rotterdam claude geeroms2
foto: Claude Geeroms
"Een kluwen van transportbanden als snelwegen." (Sorinela)

Na zes weken straatfotografie was het volgende thema aan de beurt: Kunstfotografie. Meteen het belangrijkste thema in het schooljaar omdat hier het eindwerk aan gekoppeld is. De cursisten kiezen vrij een onderwerp en passen de kennis toe die ze de afgelopen vier jaar hebben opgebouwd. Ter voorbereiding maakten ze de uitstap naar het fotomuseum van Charleroi dat over één van de grootste vaste collecties beschikt van Europa. Hier werden ze met een gids begeleid langs de belangrijkste stromingen in de geschiedenis van de fotografie en konden ze hun eigen kunnen en ideeën toetsen aan de grootmeesters. In de namiddag trokken ze langs de Samber naar oude industriële sites. De staalfabriek Cockerill-Sambre was deels verlaten en deels in activiteit. De cursisten fotografeerden de roestige constructies uit een vervlogen tijd. En als er voor de rest niet veel te beleven valt, dan beginnen fotografen elkaar te fotograferen of nog interessanter je fotografeert een fotograaf die een andere fotograaf aan het fotograferen is. 
Klik hier voor de foto's en het artikel Verlaten staalfabriek meesterlijk gefotografeerd door masterclass Digitale fotografie

 CVO Leerstad wenst hen van harte proficiat met dit bijzonder geslaagd werk o.l.v. hun vakdocent Pieter-Jan Peeters.  

 

Ben je geïnteresseerd in een cursus Digitale fotografie?

We starten met nieuwe cursussen in september 2018. Inschrijven kan aan één van onze balies maar ook elektronisch via online inschrijven.
Klik hier voor meer informatie over onze cursussen Digitale fotografie.