hbo5 graduaat boekhouden 03hbo5 graduaat fiscale wetenschappen 04hbo5 graduaat meertalig secretariaat 01hbo5 graduaat informatica 04


1. Eerste studieadvies en oriëntering
2. Studie- en trajectbegeleiding tijdens je hele HBO5-traject
3. Extra workshops en groepstrainingen – gratis voor CVO-cursisten
4. Studeren met een functiebeperking of een bijzonder statuut
5. Individuele onderwijs- en examenmaatregelen


Elk talent kan ook een beetje coaching gebruiken. Daarom kan je in CVO Leerstad rekenen op professionele begeleiding en advies in elke fase van je HBO-leertraject. We helpen je graag op weg of geven met plezier dat extra duwtje in de rug.

1. Eerste studieadvies en oriëntering

We voorzien altijd een intake- en oriënteringsgesprek als je met een graduaatsopleiding in ons centrum wil starten of op een hoger niveau wil instappen.

De leertrajecten van het hoger onderwijs worden opgevolgd door onze trajectbegeleiders:

 • voor graduaat Boekhouden
  • Els De Backer in Lokeren en Dendermonde – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
  • Martine Demonie en Erik Peeters in Aalst – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
 • voor graduaat Meertalig secretariaat
  • Erik Peeters en Ann Redant in Dendermonde - Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
  • Erik Peeters in Aalst - Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
 • voor graduaat Informatica, opties programmeren en netwerkbeheer
  • Sacha De Maere in Lokeren en Dendermonde: – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Zij kunnen je uitgebreid informeren over de vele mogelijkheden binnen onze graduaatsopleidingen, de waarde van deze diploma's, de toekenning van vrijstellingen, de aansluiting met de bachelor, het systeem van gecombineerd onderwijs, etc.

Onderwerpen die zeker aan bod kunnen komen:

 • Hoe is zo'n opleiding opgebouwd?
 • Hoeveel tijd zal studeren nu in beslag nemen?
 • Hoeveel jaar gaat de volledige opleiding duren?
 • Waar kan ik later met een graduaatsdiploma terecht?
 • Wat is de waarde van mijn attesten / diploma?
 • Welke leertrajecten kan ik volgen?
 • Hoe kan ik mijn gekozen leertraject nog aanpassen?
 • Heb ik genoeg voorkennis?
 • Moet ik alle modules volgen of kan ik ook vrijstellingen krijgen op basis van andere attesten, diploma's of zelfs werkervaring? En hoe vraag ik zo’n vrijstelling aan?
 • Wat is het verschil tussen een graduaat en een bachelor?

Kortom, we willen doelbewust een bereikbaar aanspreekpunt en vertrouwenspersoon zijn voor alle cursisten die een hogere opleiding willen volgen en hun mogelijkheden willen verkennen.

De trajectbegeleiders voorzien ook infosessies op vaste momenten in het schooljaar. Op regelmatige basis vind je een geüpdate lijst op onze startpagina.

Ook tijdens je leerloopbaan kan je extra advies via een oriënteringsgesprek vragen. Klik op Lijn 2 – extra advies via onze trajectbegeleiders.

 

2. Studie- en trajectbegeleiding tijdens je hele HBO5-traject

Lukt het je moeilijk om een goede studieplanning op te maken?
Vind je het lastig om een duidelijk overzicht van de leerstof te maken?
Krijg je de bibber als je aan het komende examenperiode denkt?

Geen paniek, je staat er niet alleen voor.

Lijn 1 – elke lector staat voor je klaar

In CVO Leerstad is elke leerkracht ook een coach. Onze lectoren staan open voor je vragen en ondersteunen je gedurende je leerloopbaan. Hoe je alle leerstof moet aanpakken en verwerken, wordt in de eerste plaats toegelicht en opgevolgd door de lectoren in de klas. Bij hen kan je altijd terecht met inhoudelijke en praktische vragen over de module. Ze zijn ook bekommerd om je slaagkansen. Ze geven tips voor het planmatig verwerken van de leerstof en zullen je stimuleren tot zelfactiviteit. Zij geven kansen, jij moet ze grijpen. Indien nodig kunnen ze je ook doorverwijzen.

Lijn 2 – onze trajectbegeleiders geven extra advies tijdens je traject

De meest aanspreekbare begeleider tijdens je leerloopbaan is je trajectbegeleider. Hij staat in voor je studievoortgang en is je vaste aanspreekpersoon. Hij is nauw betrokken bij de afdeling die je gekozen hebt. Hij geeft informatie over de vele mogelijkheden binnen onze graduaatsopleidingen, de toekenning van eventueel extra vrijstellingen, de aansluiting met de bachelor, etc. Samen met je trajectbegeleider bespreek je ook je studievoortgang, leer je reflecteren over je studieprestaties en de gemaakte keuzes tijdens je studie die je mogelijk ook wil wijzigen. Bij ernstige leer- en motivatieproblemen zal hij je doorverwijzen naar onze HBO5-studiecoach.

Mogelijke onderwerpen:

 • Je bent niet geslaagd in een module en je moet je traject nu aanpassen. Wat kan er?
 • Je wil een bijkomende vrijstelling aanvragen omdat je ondertussen ook een cursus op het werk hebt kunnen volgen. Kan dit en wat moet je hiervoor doen?
 • Je was er even tussenuit door werk, ziekte of zwangerschap en wil weten hoe je opnieuw kan aansluiten.
 • Je ziet het even niet meer zitten en wil daarover vertrouwelijk met iemand praten.
 • Je hebt een functiebeperking en wil bespreken welke bijzondere (haalbare) maatregelen jou zouden kunnen helpen.

Kortom, alle vragen i.v.m. je leertraject kunnen worden besproken.
Klik hier voor hun namen en contactgegevens of stuur een berichtje naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

Lijn 3 – de HBO5-studiecoach geeft extra ondersteuning waar je dat wenst

Je kan terecht bij de HBO5-studiecoach, Sabine De Vriendt, om te zoeken naar een goede studiemethode die bij jou past.
Zij geeft waardevolle tips over samenvatten, structureren en het maken van een realistische planning. Ze geeft studieadvies op maat, met het accent op persoonlijke begeleiding. Ook bij examenangst of uitstelgedrag kan je bij haar terecht. We zoeken samen naar een oplossing en ondersteunen jou in je verdere studietraject.

Mogelijke onderwerpen:

 • studieadvies op maat
 • een realistische studieplanning met eigen deadlines opstellen
 • een betere studiemethode zoeken en vinden
 • een motiveringsgesprek als je het even niet meer ziet zitten
 • hoe omgaan met leerproblemen
 • socio-emotionele problemen bespreken voor zover die het leerproces beïnvloeden
 • resultaten van de 1e zittijd opvolgen en je beter voorbereiden op een 2e examenkans
 • heroriënteren en/of doorverwijzen
 • ...

Voor deze persoonlijke begeleiding kan je een afspraak vragen via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 

3. Extra workshops en groepstrainingen – gratis voor CVO-cursisten

We bieden ook diverse workshops aan in kleine groepen, bv. over succesvol studeren in HBO5, studievaardigheden, timemanagement, faalangst, presenteren met impact,...

Meer informatie verschijnt regelmatig op onze website of wordt je toegestuurd via ons elektronisch leerplatform. Deze workshops zijn altijd gratis voor CVO-cursisten. Op voorhand inschrijven is wel noodzakelijk.

 

4. Studeren met een functiebeperking of een bijzonder statuut

Wil je meer weten over studeren met een functiebeperking in CVO Leerstad?

Ben je topsporter of oefen je een mandaat uit in een raad, commissie of werkgroep van een HBO5-instelling of in de politiek? CVO Leerstad biedt jou de kans om een bijzonder statuut aan te vragen.
Klik hier.

 

5. Individuele onderwijs- en examenmaatregelen

Wil je graag verder studeren, maar ben je onzeker omwille van een visuele, auditieve, motorische of andere functiebeperking (dyslexie, ADHD, autisme...) of een chronische ziekte? We ondersteunen je om je slaagkansen te maximaliseren door te bekijken hoe we extra faciliteiten kunnen aanbieden, in samenspraak met jou en je lectoren.

Heb jij om een bepaalde reden meer tijd nodig voor je examen? Kan jij je in een specifieke periode niet vrijmaken voor lessen of examens? Samen met je trajectbegeleider kan je bespreken of individuele onderwijs- en examenmaatregelen jou zouden kunnen helpen.
Klik hier.